Modgiften til bekymringsspiraler
Det starter med én bekymring, men før vi ved af det, bliver vi suget ind i en spiral af bekymringer, hvorfra alt virker uoverskueligt og farligt.
Af Jonas Bøyesen Jarlskov – Psykolog og Indehaver af Psykolog-Samtale.dk
Bekymringsspiraler kan sammenlignes med relaterede videoer på youtube, der automatisk afspilles som næste, når først man har sat én i gang. De fortsætter indtil man en time senere ikke aner, hvor man startede, og hvorfor man bruger sin tid og opmærksomhed på netop dette nu.
Mange af mine klienter kommer med ønsket om at slippe af med deres bekymringer. Det kan også lyde fristende, men evnen til bekymring er helt nødvendig for vores overlevelse. Vi har brug for at kunne forudse, hvad der potentielt kunne gå galt eller være farligt for os. Det har været afgørende for vores arts overlevelse i årtusinder. Ligesom det stadig er en god idé at se os for, inden vi går over vejen.
Bekymringer bliver først problematiske, når de bevæger sig ind på områder af vores liv, hvor vi ikke har brug for dem. Det giver eksempelvis ikke meget mening at sove med cykelhjelm på om natten, fordi man er bekymret. Frem for at løse problemet, vil det nok nærmere gå ud over søvnen og føre til nye bekymringer: Måske skulle man også tage knæbeskyttere på den efterfølgende nat?
Problemet er, at vi har svært ved at bekymre os ud af bekymringer. Vi tænker, at vi lige skal have løst dem selv, inden vi foretager os noget andet – ofte med det resultat, at vi i stedet forsvinder længere ind i bekymringsspiralen.
Hjernen skelner ikke mellem reel fare og forestillet fare. Bekymringer aktiverer samme kropslige alarmberedskab, som hvis der stod en tiger foran os. Bekymringsspiraler medfører derfor et konstant beredskab, som risikerer at “beskytte” os imod det liv, vi ønsker at leve.
En effektiv modgift til bekymringsspiraler er forstyrrelse af vores opmærksomhed. Ofte sker det først, når andre eller noget forstyrrer os. Det kan være når telefonen ringer, når nogen taler til os eller når vi skal noget, der kræver vores opmærksomhed. Så glemmer vi for en stund det, vi bekymrede os om, fordi vi retter opmærksomheden mod noget andet.
Vi kan lære selv at skabe forstyrrelsen. Første skridt er at opdage, når vi bekymrer os. Det svarer til at stoppe op og se os selv udefra. Ligesom at trykke pause på youtube, rejse os fra computeren – eller lægge telefonen væk – og i stedet forholde os til der, hvor vi er lige nu. Fra denne position bliver det muligt at vurdere om bekymringerne er relevante, frem for automatisk at lade os styre af dem.
I det øjeblik vi bliver opmærksomme på os selv og vores aktuelle bekymringer, har vi nøglen til at slippe ud af bekymringsspiralen. Hvis vi vurderer, at der ikke er en reel fare foran os, kan vi vælge at skifte fokus. For at undgå at blive suget ind i spiralen igen, er det nødvendigt at skabe en modvægt til den. Det kan vi opnå ved nu og her at engagere os i handlinger og relationer, der er mere meningsfulde for os at bruge vores tid og opmærksomhed på.
– Udgivet 6. juni 2019